Wat deed Kahsay Mekonen in Bremen? En waarom reisde hij überhaupt naar Duitsland?
Met familielid Tarreke Tuquabo gaan we naar uitvaartorganisatie Meersorgh op Schiphol om de spullen op te halen die bij het lichaam van Mekonen zijn gevonden. Alle bezittingen passen in één grote bruine envelop. Als we die openen vinden we een portemonnee met pasjes, drie kleine sleutels (we weten niet waarvan) en een Nokia-telefoon.
Berlijn, Braunschweig, Bremen
Uit gevonden treinkaartjes blijkt dat Mekonen voor zijn dood heel Duitsland doorreisde.
Hoe betaalde Mekonen zijn treinkaartje naar Berlijn? En wat deed hij in Braunschweig?
Tweet This
Hoe kwam hij vanuit Leersum bij het station in Amsterdam? Zijn OV-chipkaart is niet gebruikt. En hoe betaalde hij zijn treinkaartje naar Berlijn? Wat was er zo belangrijk dat hij (of iemand anders) er een half maandinkomen Uit de bankgegevens van Mekonen blijkt dat zijn enige inkomen het weekgeld van het COA was, nog geen 60 euro. voor over had om daar te komen? Mekonen sprak geen Duits. Ook geen Nederlands of Engels. Uit gesprekken die wij voeren met mensen die hem hebben gekend, blijkt dat Mekonen het al te ingewikkeld vond om een vriend te bezoeken die op een uur afstand woonde. Een uitnodiging om met deze vriend kerst te vieren sloeg hij af.
Ook Mekonens familie heeft geen idee wat hij in Duitsland ging doen. Met hulp van Tarreke Tuquabo bellen we met een broer in Israël. Die zegt:
“Ik ken niemand in Duitsland en ik heb geen idee waarom hij naar Duitsland kon reizen. Dus voor mij is het een raadsel waarom hij naar Duitsland is gegaan. En ik kan ook niemand vragen eigenlijk. Ik ken niemand in Duitsland.”
Er was geen bijzonder evenement in Braunschweig met kerst. Er is ook geen grote Eritrese gemeenschap, aldus de woordvoerder van de gemeente. “Leider haben wir dazu keine Informationen. Weder ist uns eine große Eritreische Gemeinschaft bekannt, noch ein besonderes Ereignis an Weihnachten 2013. Ich bedauere, Ihnen deshalb nicht weiterhelfen zu können.” Rondvraag bij verschillende opvanglocaties in Bremen levert ook niets op. In der humanitären Sprechstunde (die versorgen Leute ohne Papiere) war er nicht, denn die war über die Feiertage geschlossen. Im Obdachlosenheim ist er nicht gewesen, denn die registrieren jeden Bewohner. Bei der Bahnhofsmission kann sich auch niemand erinnern.
Dode in Korbach
Verschillende tipgevers wijzen ons op een incident in Korbach op 26 december. Op die dag is een 36-jarige Eritrese asielzoeker door een andere Eritreeër gedood in hotel Tourec. Lees het nieuwsbericht: Toter Asylbewerber: 18-Jähriger in Untersuchungshaft Is er een verband?
Opvallend is dat zowel het slachtoffer als de dader in dezelfde periode als Mekonen naar Europa zijn gereisd. En 26 december is de dag waarop Mekonen voor het laatst in leven is gezien.
Maar: Korbach ligt 220 kilometer ten Zuiden van Braunschweig en Hannover, en Bremen juist 120 kilometer noordwestelijk. Meer informatie krijgen we niet We bellen en e-mailen onder andere naar de rechter van de rechtbank in Kasselt (waaronder Korbach valt), de officier van justitie, de advocaat van de verdediging (via de rechtbank) en de eigenaars van Hotel Tourec. – de zaak moet in Duitsland nog voor de rechter komen, en tot die tijd doen het OM en de verdediging geen uitspraken over het dossier.
Gemiste oproep uit Noorwegen
In de telefoon van Mekonen zijn enkele nummers opgeslagen. Om privacy-redenen publiceren we hier niet de telefoonnummers die we in de mobiele telefoon van Mekonen gevonden hebben. Hetzelfde geldt voor de telefoonnummers waarvandaan hij gebeld is. Er zit geen telefoonnummer uit Duitsland bij. Wel ontdekken we dat hij op 18 december om 4.55 uur ’s ochtends een oproep miste vanuit Engeland. Als we het nummer terugbellen, blijkt dat niet te bestaan. Het netnummer wordt als ‘nep’ vermeld op fakenumber.org Op de avond dat hij naar Berlijn reisde, miste hij een telefoontje uit Noorwegen. Dit was een vriend en reisgenoot, die even had willen bijpraten.
We bellen ook naar de nummers die in Mekonens telefoon zijn opgeslagen. We spreken met allerlei Eritreeërs die hem ergens gedurende de asielprocedure hebben ontmoet. Mekonen heeft geen van hen verteld over eventuele plannen om naar Duitsland te gaan.
Op 18 december belt Mekonen zelf meerdere keren naar Eritrea. Dit zijn de laatste echte gesprekken die worden gevoerd vanaf zijn telefoonnummer. Op 20 december, een dag voor Mekonen naar Duitsland vertrekt, draait hij nog wel een Nederlands nummer, maar het lukt niet om contact te maken. Daarna is deze Nokia niet meer gebruikt.
Link met mensensmokkel
Dan zijn er nog de spullen die Mekonen níet bij zich had toen hij naar Duitsland vertrok. Extra kleren, bijvoorbeeld. Vreemd, als hij van plan was om meerdere dagen weg te blijven. Toen hij werd gevonden droeg Mekonen witte sportschoenen, sportsokken, een zwarte corduroybroek, een rood hemd, een rood-wit-blauw-gestreept overhemd en een donkere trui. Allemaal “schoon en ordentelijk”, volgens het Duitse politiedossier.
Medewerkers op het AZC geloven dat de dood van Mekonen te maken heeft met mensenhandel
Tweet This
Ook Mekonens zwarte rugzak lag nog op zijn kamer in Leersum. Het lijkt een doodgewone, goedkope rugzak van Chinese makelij, maar als advocaat Leonie Sinoo de schamele bezittingen van Mekonen ophaalt, blijkt juist die rugzak een belangrijk aanknopingspunt.
Medewerkers van het asielzoekerscentrum zeggen tegen Sinoo dat zij geloven dat de dood van Mekonen op de een of andere manier te maken heeft met mensenhandel. Dit blijkt uit een fax van advocaat Sinoo aan de politie in Bremen. ‘Niemand op het AZC gelooft dat Mekonen zelfmoord gepleegd.’
Er is de bedreiging, waar de vriend van Mekonen tegenover advocaat Sinoo al over repte. En daarnaast heeft het EMM, het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel van de politie, aan COA-medewerkers gevraagd om ‘melding te maken’ als zij een Eritreeër zien met een rugzak zoals die van Mekonen. Deze vluchtelingen zouden slachtoffer zijn van een bepaalde groep mensensmokkelaars, en mogelijk zelfs van orgaanhandelaren.
Ligt de sleutel voor de verdwijning op AZC in Leersum?
Ga naar hoofdstuk 4 | Bedreigd door mensensmokkelaars